Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Uitzonderingen op de bescherming van het auteursrecht

Het auteursrecht is niet onbeperkt of onbegrensd: tegen bepaalde vormen van gebruik kan een auteur zich niet verzetten. In die gevallen geldt een vermoeden dat hij of zij toestemming gegeven heeft.

Leestijd
2
minuten
Auteur
Creative Shelter
Auteursrechten
Inhoudstafel
Ben jij geïnteresseerd in meer Creative Shelter?
Volg hier een infosessie

Uitzonderingen op de bescherming van het auteursrecht

Citaten

De uitzondering voor citaten laat toe om fragmenten van het werk te gebruiken voor recensies, onderwijs of kritiek. Een tijdschrift dat een boekrecensie publiceert, mag citeren uit het boek in kwestie of een foto publiceren van het kledingstuk of meubel waarover het verslag uitbrengt. Uiteraard is een adequate bronvermelding wel steeds vereist.

Nieuwsverslaggeving

Stel dat een werk in beeld komt tijdens een nieuwsitem, dan hoeft in principe niemand de toestemming van de auteur te vragen. Daarnaast moet belangrijke actuele informatie vrij kunnen circuleren, ook als er auteursrechtelijk beschermde werken betrokken zijn.

Tijdelijke reproducties

Bepaalde technische handelingen die nodig zijn voor doorgifte of het rechtmatig gebruik van een werk zijn toegelaten. Denk bijvoorbeeld aan het opslaan op de harde schijf of in het werkgeheugen van de computer.

Parodieën

Ook tegen parodieën kan een auteur zich in principe niet verzetten onder het auteursrecht.

Onderwijs en wetenschappelijk onderzoek

In functie van een educatief of wetenschappelijk doel mogen verschillende handelingen gesteld worden met beschermde werken.

Bewaren van het cultureel patrimonium

Deze uitzondering laat bibliotheken, musea en archieven toe om cultureel erfgoed in ere te houden.

Private kopie

Iedereen mag muziek beluisteren of een film bekijken in besloten familiale kring zonder daarvoor toestemming te moeten vragen aan de auteur.

Promotie

Bepaalde handelingen voor reclamedoeleinden (vb. voor een tentoonstelling) vereisen de toestemming van de maker niet.

Voor (bijna) alle uitzonderingen geldt de voorwaarde dat het werk “op geoorloofde wijze openbaar moet zijn gemaakt”. De auteur moet dus eerst beslist hebben dat zijn werk af is en dat klaar is voor verspreiding.

Voor sommige van deze uitzonderingen vergoeden collectieve beheersvennootschappen zoals Reprobel de auteurs.

Kom jij in aanmerking?

Ben jij een creatieve maker? Dan is jouw werk waarschijnlijk beschermd door het auteursrecht. En dat kan jou gemiddeld zo’n 25% extra inkomsten opleveren. Netto.

Te mooi om waar te zijn? Nee, alleen te mooi om te laten liggen.

Bekijk andere artikels 
zoals deze

Auteursrechten
Fiscaliteit

De fiscale regeling voor auteursrechten: alles over de overgangsregeling

Vragen over de hervorming van de fiscale regeling voor auteursrechten? We vatten de belangrijkste elementen voor jou samen. Van de beslissingen voor de IT-sector tot de nieuwe verdeelsleutel.

Lees meer
Auteursrechten

Kom ik in aanmerking voor een auteursvergoeding?

Auteursrecht is niet alleen voor schrijvers, muzikanten en zo. Ook als copywriter, grafisch ontwerper, fotograaf … kan je recht hebben op een (fiscaal vriendelijke) auteursvergoeding.

Lees meer
Auteursrechten

Auteursrecht. Wat is dat eigenlijk?

Dankzij auteursrecht mag geen enkel werk zomaar zonder de toestemming van de auteur gebruikt of gedeeld worden.

Lees meer