Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Vennootschap of eenmanszaak? Vergeet de auteursrechten niet!

Hou jij rekening met auteursrechten bij wie twijfelt tussen een vennootschap of een eenmanszaak? Dat doe je het best wel, want ze zijn fiscaal aantrekkelijk.

Leestijd
minuten
Auteur
Creative Shelter
Fiscaliteit
Eenmanszaken
Vennootschappen
Inhoudstafel
Ben jij geïnteresseerd in meer Creative Shelter?
Volg hier een infosessie

"Start ik een vennootschap of houd ik het bij een eenmanszaak?" Die vraag kreeg je als accountant ongetwijfeld al vaak. Meer zelfs: je zal zelf ook al vaak genoeg het ballonnetje opgelaten hebben. Jij kent namelijk de voor- en nadelen van beide scenario’s beter dan je klanten. Maar denk je dan ook aan de auteursrechten? Dat doe je beter wel, want ze zijn fiscaal aantrekkelijk.

Is het sop de kool waard? Dat is altijd de vraag als het om de lancering of de overschakeling naar een vennootschap gaat. Er komt meer papierwerk bij kijken dan bij een eenmanszaak, meestal zelfs een notaris. En ook al is het minimumkapitaal verminderd in de voorbije jaren, een vennootschap beginnen is nog altijd niet gratis.

De klassieke pro’s en contra’s

Wat zijn dan de klassieke argumenten die je in stelling brengt? Voor de vuist weg zal je bijvoorbeeld pleiten vóór een vennootschap wanneer je klanten:

  • privévermogen veilig willen stellen (dat kan in een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid)
  • fiscaal willen optimaliseren (zodat ze kunnen spreiden in de tijd en een spaarpotje kunnen aanleggen)
  • extra investeringen willen doen (want vennoten bieden kansen om te groeien)

De argumenten zijn zowel juridisch als fiscaal. Enerzijds wil je jouw klanten zo goed mogelijk beschermen, anderzijds wil je dat zij meer overhouden van hun harde werk. You know the drill. Over een vennootschap zal je niet beginnen bij een starter die nog met een beetje koudwatervrees zit en ook niet bij iemand die weinig omzet draait. Door de band genomen is 75.000 euro belastbaar inkomen de grens die bij veel accountants het lampje van ‘eenmanszaak’ naar ‘vennootschap’ doet springen.

Auteursrechten veranderen het verhaal

En daar zit het hem nu. Het belastbaar inkomen. Wie auteursrechten aanrekent, doet dat belastbaar inkomen namelijk enorm dalen. Denk bij auteurs niet enkel aan schrijvers of kunstenaars. Vormgevers, vertalers, , copywriters, fotografen, marketeers (en tot voor kort IT’ers): dat zijn allemaal beroepen die hun facturen makkelijk kunnen splitsen in beroepsinkomen en auteursrechten. Op die auteursrechten is wel een roerende voorheffing verschuldigd, maar dat is peanuts in vergelijking met de belasting op het beroepsinkomen.

Dat doet wel iets met die drempel van 75.000 euro van daarnet. De maximumpot aan auteursrechten die iemand kan innen in 2024 bedraagt niet meer 73.070,00 euro (gemiddeld over de voorbije vier jaar). En als die auteursrechten 40% zijn van wat er binnenkomt, dan zou je klant al 182.675 euro mogen factureren voordat het op het gebied van auteursrechten fiscaal interessant wordt om aan een vennootschap te beginnen. Dan zijn de kosten nog niet meegerekend, dus in realiteit ligt de drempel nog hoger.

Het blijft een kwestie van wikken en wegen

Het lijkt een no-brainer. Altijd een eenmanszaak aanbevelen zolang er minder dan 182.675 euro binnenkomt? Stan De Vocht, CEO en juridisch expert bij Creative Shelter, nuanceert. “Fiscaal gezien is er moeilijk een speld tussen te krijgen. Je doet gewoon een enorm belastingvoordeel door gedeeltelijk in auteursrechten te factureren,” zegt hij. “Veel accountants houden daar effectief te weinig rekening mee. Maar de andere argumenten spelen nog altijd, bijvoorbeeld als het gaat om aansprakelijkheid.”

Een creatieve freelancer die een fout maakt, kan soms persoonlijk aansprakelijk zijn. Denk maar aan een grafisch ontwerper die een foutieve versie van een magazine aan de drukker bezorgt. Stan: “Dat is slecht nieuws, omdat bij een eenmanszaak het hele privévermogen in het vizier komt. Het blijft dus altijd een kwestie van praten met je klant. Een copywriter is geen codeur, en een illustrator is geen beëdigde vertaler. Ook werken met personeel is iets heel anders. Maar het zou jammer zijn om die piste van auteursrechten niet te verkennen alvorens je een creatieve eenmanszaak met de rompslomp van een vennootschap opzadelt.”

Als de kool veel meer waard is dan het sop

Gaat het dan echt om zoveel geld? Ja. Als je klant 182.675 euro factureert, waarvan 40% in auteursrechten, dan zal er daarvan (rekening houdend met 20% kosten) ongeveer 26.800 euro méér overblijven dan wanneer het beroepsinkomen de volle pot uitmaakt. Netto. Om zo een bedrag uit een vennootschap op een privérekening te krijgen, zal die persoon zeer hard moeten werken én lang moeten wachten.

Stan maakt het concreet met een voorbeeld. “We hadden een grafisch designer die als vennootschap 60.000 euro binnenhaalde. Hij maakte 46.000 euro kosten, inclusief de 21.000 bezoldiging die hij zichzelf uitbetaalde. Daarvan bleef er na sociale bijdragen en personenbelasting ongeveer 15.000 over. Op zijn 14.000 euro winst betaalde hij dan weer 25% vennootschapsbelasting. Bleef over: 11.500 euro die hij enkel op zijn privérekening kon krijgen na 30% roerende voorheffing, of 15% als hij dat over drie of vijf jaar wou spreiden. Sinds hij teruggeschakeld is naar een eenmanszaak en factureert via Creative Shelter, houdt hij zo’n 26.800 euro per jaar netto over. Dat is netto 2.000 euro (met dividenden na 3 of 5 jaar aan 15%) of 3.700 euro (met direct uitgekeerde dividenden aan 30%) meer.”

En er kan nog een voordeel zijn. Want wie als vennootschap terugschakelt naar een eenmanszaak, kan langs de kassa passeren. Auteursrechten kunnen in een vennootschap namelijk ook retroactief geïnd worden. Maar dat is een ander verhaal.

Hallo, Creative Shelter?

Samengevat: niet alle klanten zijn gelijk en soms blijft een vennootschap de veilige keuze. Maar als je de weg via auteursrechten nog niet bekeken hebt, verwijs dan niet zomaar door naar de notaris, enkel op basis van een klassiek financieel plan. Of geef ons huiswerk (maak een afspraak) zodat een accountmanager het eens voor een concrete case kan becijferen.

Kom jij in aanmerking?

Ben jij een creatieve maker? Dan is jouw werk waarschijnlijk beschermd door het auteursrecht. En dat kan jou gemiddeld zo’n 25% extra inkomsten opleveren. Netto.

Te mooi om waar te zijn? Nee, alleen te mooi om te laten liggen.

Bekijk andere artikels 
zoals deze

Auteursrechten
Eenmanszaken
Vennootschappen
Fiscaliteit

Vennootschap of eenmanszaak? Vergeet de auteursrechten niet!

Houd jij rekening met auteursrechten bij wie twijfelt tussen een vennootschap of een eenmanszaak? Dat doe je best wel, want ze zijn fiscaal aantrekkelijk.

Lees meer
Auteursrechten
Eenmanszaken
Fiscaliteit

Minder belastingen op auteursrechten: hoe werkt dat precies?

Wie creatief werk levert, heeft recht op een vergoeding voor auteursrechten. Da’s voordelig, want zo’n auteursvergoeding wordt lager belast. We leggen je uit hoe dat zit.

Lees meer
Auteursrechten
Fiscaliteit

De fiscale regeling voor auteursrechten: alles over de overgangsregeling

Vragen over de hervorming van de fiscale regeling voor auteursrechten? We vatten de belangrijkste elementen voor jou samen. Van de beslissingen voor de IT-sector tot de nieuwe verdeelsleutel.

Lees meer