FAQ

Heb je nog vragen over ons of je auteursrecht?
Kunnen we geloven!

Je auteursrechten verzilveren, dat doe je voortaan in een handomdraai. Toch kan het dat jij, of je accountant met vragen zitten. Gelukkig hebben wij alle antwoorden verzameld.

Voor jou
Gemiddeld 25% opslag. Geen abonnementskosten. Geen gedoe. Je verspilt een pak minder tijd aan administratie en krijgt een helder overzicht van je inkomsten in je dashboard.

Plus, je kunt op je twee oren slapen: we zorgen ervoor dat elke factuur volgens de regels van de fiscus verdeeld wordt in beroepsinkomsten en auteursrechten. Als je gecontroleerd wordt, staan we klaar om je bij te staan met onze expertise, gratis.

 

Voor je klant
Werk je met auteursrechten, dan komt er voor je klant een hoop geregel kijken bij jouw auteursrechten, zowel fiscaal als juridisch. Wij zorgen ervoor dat die rompslomp van de baan is, en dat alle auteursrechten correct worden overgedragen.

Je klant krijgt een nette factuur in zijn mailbox en hoeft verder niks te doen. Bonus voor jou: je logo staat op alle facturen en de betaalherinneringen worden automatisch verstuurd.

 

Voor je accountant

Je accountant heeft via de online tool toegang tot al je facturen en fiscale fiches. Handig, toch? Jij hoeft dus ook niks meer door te sturen.

Je accountant krijgt bovendien professioneel advies en gratis bijstand als jij door de fiscus wordt gecontroleerd.

Onze job is niet alleen je administratie uit handen nemen en je opslag geven, we loodsen je ook door controles van de fiscus.

 

Daarom doen wij al ons huiswerk voor je je aansluit: we trekken na of je wel in aanmerking komt om met auteursrechten te werken. En zodra je facturen verstuurt, controleren we elk exemplaar dat de deur uit gaat. Bij ons zit je veilig.

 

En da’s niet alles. Heb je een eenmanszaak, dan zit rechtsbijstand standaard in je pakket. We zijn er dus bij als de controleur je boeken over je vergoeding in auteursrecht erop na pluist. Als ervaren rotten weten we exact wat wel en niet kan. Auteursrechten zijn echt onze expertise: we regelen het voor jou op zo’n manier dat zelfs de fiscus er zijn hoed voor afneemt. Dat laatste is niet eens verzonnen: na een fiscale controle krijgen we niet zelden complimenten.

Je kan dat in principe wel, maar de wet legt je een hoop strikte – en ingewikkelde! – voorwaarden op.

Hou je vast:

  1. De opdrachtgever moet het werk exploiteren.
  2. Het toekennen van exploitatierechten/auteursrechten door de auteur moet op voorhand, expliciet en schriftelijk gebeuren. Idem voor de vergoeding voor de auteursrechten.
  3. Die vergoeding voor auteursrechten moet jij afzonderlijk begroten en afzonderlijk vermelden op de factuur, inclusief het juiste btw-tarief.
  4. Jouw klant moet de roerende voorheffing berekenen, inhouden, aangeven en doorstorten aan de fiscus, binnen de 15 dagen na factuurdatum.
  5. Jouw klant moet bovendien elk jaar een fiche opmaken voor het totale bedrag dat hij jou in auteursrechten heeft betaald.

Snap je nu waarom de meeste freelancers die het allemaal zelf willen doen, afhaken en opdrachtgevers ook niet staan te springen? Zonde, want zo laten freelancers elke maand weer centen liggen.

Nee hoor. Je kan per opdracht kiezen welke rechten je opdrachtgever krijgt. Je kan je klant een tijdelijk gebruiksrecht geven voor een specifiek doel, maar je kan ook al je rechten voor altijd overdragen. Jij beslist, al overleg je liefst wel met je klant. Bovendien behoud je altijd en overal het recht om je werk te tonen in je portfolio.

Bij een overdracht (cessie) mag jouw opdrachtgever je werk opnieuw verspreiden, en mag je het werk zelf enkel nog voor je portfolio gebruiken. Want jij behoudt een portfoliorecht, ongeacht hoe je je rechten overdraagt.

 

Bij het verlenen van een gebruiksrecht (concessie) krijgt je opdrachtgever enkel het recht om je werk te gebruiken in de context waarvoor het gemaakt is. Jij blijft eigenaar van het werk, en mag het werk ook aan andere opdrachtgevers verkopen.

Zeker! Het enige wat je moet doen als je je registreert, is het vakje ‘vrijgesteld van btw’ aanvinken. Dat staat dan ook duidelijk vermeld op jouw facturen naar Creative Shelter.

Voor alles wat niet onder de noemer ‘creatief’ valt zeker wel. Maar wil je je auteursrechten overdragen en op die manier vergoed worden voor opdrachten, dan moet je je facturen via Creative Shelter versturen.

 

Als je voor een Premium plan kiest, kan je via Billit ook ‘gewone’ facturen opmaken voor creatieve opdrachten waar je geen auteursrechten op hebt of overdraagt. Wij geven onze premium klanten namelijk een gratis Billit-account!

 

Dus misschien heb je je andere facturatietool helemaal niet meer nodig?

Dat hangt af van welk plan je kiest: Classic of Premium.

 

Het grootste verschil is dat je met een Premium plan algemene voorwaarden op maat kan versturen en wij je betalingen opvolgen tot en met een deurwaarder.

 

Wat je ook kiest, je betaalt ons een vergoeding per factuur die je verstuurt. Voor het tarief baseren we ons dan weer op wat je per jaar factureert. Lees: hoe meer je factureert, hoe minder je ons vergoedt.

 

In ruil voor die vergoeding, nemen wij al je administratie voor auteursrechten over. Fiscaal, juridisch — laat ons maar doen.

 

Dat spaart jou en je accountant hopen tijd uit.

Maar het beste nieuws is dat jij nadat je ons betaald hebt, nog altijd 25% netto meer overhoudt dan voorheen. Daarvoor doe je het, toch?

 

Als je het graag rustig bekijkt, staat hier een overzicht van onze prijzen.

Je accountant is altijd de eerste waar je bij aanklopt met vragen over geld. Maar als je echt alles over auteursrechten wil weten, dan praat je best met ons. Een beetje zoals de huisarts die je doorverwijst naar een specialist. Want als het over auteursrechten gaat, dan durven we met de hand op het hart zeggen dat wij specialisten zijn.

Vragen specifiek over auteursrechten stel je dus best aan ons. Maar naast onze expertise heb je ook nog die van je accountant nodig. Want jij maakt verkoopfacturen op ons platform, maar je accountant boekt ze in. En die factuur is net ietsje anders dan een standaardfactuur — we maken namelijk een opdeling tussen beroepsinkomsten en auteursrechten. Om nog te zwijgen over de roerende voorheffing en nog wat speciallekes.

Enfin. Onthou vooral dat we je accountant tot in de puntjes kunnen uitleggen hoe het allemaal werkt. We doen dat graag, en we doen dat gratis. Laat jouw accountant gerust een afspraak met ons inplannen