Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Een creatieve prestatie, wat houdt dit in?

Je hebt een werk gemaakt voor je opdrachtgever, je volledige creatieve ziel erin gelegd, maar hoe weet je nu of dit ook valt onder een creatieve prestatie?

Een creatieve prestatie kan verschillende vormen aannemen en invullingen krijgen, maar niet elke prestatie waarvoor jij creatief aan de slag ging, is beschermd door het auteursrecht en laat dat nu net een belangrijke voorwaarde zijn. 


Het is belangrijk dat je voldoet aan de voorwaarden voor een vergoeding voor auteursrechten, deze lees je hier. Zo moet je een origineel werk in concrete vorm maken waarvan je de rechten kunt/wilt overdragen naar je opdrachtgever zodat zij dit kunnen verspreiden. 


Kan je dit in zijn geheel afvinken? Top, zo moet het zijn! Verduidelijk je prestatie zo duidelijk mogelijk en factureren maar! 


Op een volledig creatieve prestatie passen we de 60/40 verdeelsleutel toe. Zo vallen je beroepsinkomsten onder 60% van het werk, hier is 21% btw van toepassing. En je toekenning voor auteursrechten onder 40%. Hier is 6% btw van toepassing.

Deze verschillende btw-percentages zijn alleen zichtbaar op de factuur tussen jou en Creative Shelter, hier zie je hoe deze eruit ziet.