Creative Shelter

Auteursrecht is niet alleen voor schrijvers en muzikanten en zo.

Auteursrechten gaan eigenlijk heel breed. Kunst, ja, maar ook muziek, boeken, tekst, cursusmateriaal, architecturale plannen, tekeningen, foto’s, toegepaste kunst, slogans, toespraken, website designs, films, televisieprogramma’s, meubels, concepten, …

 

 

Alles wat origineel en concreet is.

Niet alle auteurs komen in aanmerking.

Het is niet omdat je auteursrecht bezit, dat je dat per se in je portefeuille zal voelen. Om fiscaal voordeel te krijgen moet je 1) auteursrechten bezitten én 2) een vergoeding krijgen voor het overdragen van die rechten. En laat dat nu net zijn waar vaak het schoentje wringt.

Stel, je bent een kunstenaar. Natuurlijk bezit je de auteursrechten van alles wat je schildert, tekent of beeldhouwt. Maar als iemand je werk koopt, krijgt die kunstfanaat zo goed als nooit de rechten op dat werk.

 

Dat staat in schril contrast met pakweg een grafisch ontwerper, die opdrachtgevers het recht moet geven het geleverde werk te gebruiken of bewerken. Dat is precies waar die fiscaal interessante vergoeding vandaan komt. Start de test hierboven om te zien of jij in aanmerking komt.

 

Kom jij in aanmerking? Start direct met meer verdienen!