Auteursrecht in de praktijk

Hervorming van het fiscale regime voor auteursrechten

UPDATE: de definitieve wetteksten zijn bekend!  Op deze pagina lees je alles over de hervorming van het auteursrecht.

 

 

De aangekondigde hervorming van het fiscale regime voor auteursrechten binnen het begrotingsakkoord, deed de laatste weken dan ook heel wat vragen rijzen in de creatieve sector en inkt vloeien in de pers. We houden het nieuws nauwlettend in de gaten voor jou en zijn in actief overleg met het kabinet van de minister van Financiën.

 

 

Inmiddels hebben we inzage gekregen in de eerste versie van het voorontwerp van de wetteksten. Daaruit blijkt dat de interpretatie een stuk ruimer en genuanceerder is dan wat in de kranten werd gepubliceerd.

 

Onze twee grootste bevindingen zijn:

 

1. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen bepaalde beroepen. Iedereen die een origineel werk maakt, blijft in aanmerking komen. Er is wel een bijkomende voorwaarde namelijk dat jouw creatieve werk moet medegedeeld worden aan het publiek. Wat is een ‘publieke mededeling’? Dit is voor interpretatie vatbaar en staat nog niet vast. Hierdoor zou het toepassingsgebied voor creatief werk aan particulieren wat vernauwd worden.

 

2. Er wordt een verdeelsleutel bepaald in de wet. De laatste berichten geven aan dat de verdeelsleutel volgend jaar nog steeds 50-50 zou zijn en verder zou evolueren naar 60-40 met een overgang naar 70-30.

  •  
  •  

Er is heel wat beweging en we wachten, net zoals jij, nog op een definitief besluit.  Maar het blijft zeker de moeite waard om van onze diensten gebruik te maken omdat je je auteursrechten nog steeds kan blijven verzilveren zonder gedoe en met de specialisten terzake. 

 

 

Dit artikel is gepubliceerd op 16/11/2022. De nieuwste en up-to-date informatie vind je terug op deze pagina, inclusief de meest gestelde vragen en antwoorden over de hervorming van het auteursrecht.

Download de whitepaper over auteursrechten voor accountants.

In onze whitepaper belichten we auteursrechten vanuit een juridisch, economisch en fiscaal perspectief en proberen zo de belangrijkste vragen die in de praktijk rijzen, op een begrijpelijke manier te beantwoorden.

Ontdek onze oplossing voor eenmanszaken.

Als creatieve freelancer kun je gemiddeld 25% netto meer verdienen via een vergoeding voor auteursrechten.


Nieuwsgierig en vooral een brandend verlangen om eraan te beginnen? Schrijf je in voor een online infosessie waar we al jouw vragen beantwoorden.

Auteursrecht in de praktijk
Deze blog is een initiatief van Creative Shelter. Omdat wij niets liever dan je correct in te lichten en door het administratieve moeras van vergoeding uit auteursrecht te loodsen. Let wel, wij zijn geen accountantskantoor. Creative Shelter is geen accountantskantoor. Deze blog is dus louter informatief en kan niet gelden als een sluitend of sturend boekhoudkundig advies.