Auteursrecht in de praktijk

Hoe auteursrechten ontstaan

Auteursrecht ontstaat vanzelf, door het louter uitdrukken in een concrete vorm van het werk. Naar Belgisch recht is elk werk dus automatisch beschermd, zonder registratie of andere administratieve formaliteiten.

Het bestaan van een werk en wie het heeft gecreëerd is een feitenkwestie.

 

 

Copyright symbool

Het toevoegen van een copyright-teken(©), gevolgd door je naam, heeft in België geen juridische betekenis. Anderzijds kan het eventuele copy-cats met minder koosjere bedoelingen afschrikken. Het maakt duidelijk wie de auteur is en aan wie ze toestemming voor reproductie moeten vragen.

 

 

Deponeren

Het kan ook nuttig zijn om je werk te deponeren. Dat kan bij een instantie als i-DepotSabamdeAuteursSofam of bij een notaris die via een akte een vaste datum verleent aan het werk. De auteur ontvangt dan een registratienummer. Daarnaast ontvangt hij ook een datum die later als bewijs kan gelden in geval van plagiaat of gebruik van het werk zonder toestemming.

 

 

Als men het werk ook zal gebruiken in de Verenigde Staten is het aangeraden om ook daar het werk te deponeren. De Amerikaanse wetgeving wijkt namelijk op een aantal belangrijke punten af van het continentale auteursrecht.

Download de whitepaper over auteursrechten voor accountants.

In onze whitepaper belichten we auteursrechten vanuit een juridisch, economisch en fiscaal perspectief en proberen zo de belangrijkste vragen die in de praktijk rijzen, op een begrijpelijke manier te beantwoorden.

Ontdek onze oplossing voor eenmanszaken.

Als creatieve freelancer kun je gemiddeld 25% netto meer verdienen via een vergoeding voor auteursrechten.


Nieuwsgierig en vooral een brandend verlangen om eraan te beginnen? Schrijf je in voor een online infosessie waar we al jouw vragen beantwoorden.

Auteursrecht in de praktijk
Deze blog is een initiatief van Creative Shelter. Omdat wij niets liever dan je correct in te lichten en door het administratieve moeras van vergoeding uit auteursrecht te loodsen. Let wel, wij zijn geen accountantskantoor. Creative Shelter is geen accountantskantoor. Deze blog is dus louter informatief en kan niet gelden als een sluitend of sturend boekhoudkundig advies.