Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Hoe auteursrechten ontstaan

Auteursrecht ontstaat vanzelf, door het louter uitdrukken in een concrete vorm van het werk. Volgens het Belgisch recht is elk werk dus automatisch beschermd, zonder registratie of andere administratieve formaliteiten.

Leestijd
2
minuten
Auteur
Creative Shelter
Auteursrechten
Inhoudstafel
Ben jij geïnteresseerd in meer Creative Shelter?
Volg hier een infosessie

Het bestaan van een werk en wie het heeft gecreëerd is een feitenkwestie.

Copyright-symbool

Het toevoegen van een copyright-teken(©), gevolgd door je naam, heeft in België geen juridische betekenis. Anderzijds kan het eventuele copy-cats met minder koosjere bedoelingen afschrikken. Het maakt duidelijk wie de auteur is en aan wie ze toestemming voor reproductie moeten vragen.

Deponeren

Het kan ook nuttig zijn om je werk te deponeren. Dat kan bij een instantie als i-Depot, Sabam, deAuteurs, Sofam of bij een notaris die via een akte een vaste datum verleent aan het werk. De auteur ontvangt dan een registratienummer. Daarnaast ontvangt hij ook een datum die later als bewijs kan gelden in geval van plagiaat of gebruik van het werk zonder toestemming.

Als men het werk ook zal gebruiken in de Verenigde Staten is het aangeraden om ook daar het werk te deponeren. De Amerikaanse wetgeving wijkt namelijk op een aantal belangrijke punten af van het continentale auteursrecht.

Kom jij in aanmerking?

Ben jij een creatieve maker? Dan is jouw werk waarschijnlijk beschermd door het auteursrecht. En dat kan jou gemiddeld zo’n 25% extra inkomsten opleveren. Netto.

Te mooi om waar te zijn? Nee, alleen te mooi om te laten liggen.

Bekijk andere artikels 
zoals deze

Auteursrechten
Eenmanszaken
Vennootschappen
Fiscaliteit

Vennootschap of eenmanszaak? Vergeet de auteursrechten niet!

Houd jij rekening met auteursrechten bij wie twijfelt tussen een vennootschap of een eenmanszaak? Dat doe je best wel, want ze zijn fiscaal aantrekkelijk.

Lees meer
Auteursrechten
Eenmanszaken
Fiscaliteit

Minder belastingen op auteursrechten: hoe werkt dat precies?

Wie creatief werk levert, heeft recht op een vergoeding voor auteursrechten. Da’s voordelig, want zo’n auteursvergoeding wordt lager belast. We leggen je uit hoe dat zit.

Lees meer
Auteursrechten
Fiscaliteit

De fiscale regeling voor auteursrechten: alles over de overgangsregeling

Vragen over de hervorming van de fiscale regeling voor auteursrechten? We vatten de belangrijkste elementen voor jou samen. Van de beslissingen voor de IT-sector tot de nieuwe verdeelsleutel.

Lees meer