Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Creative Shelter, ook voordelig voor mij als bijberoeper?

Awel, ja. Of je nu actief bent in hoofd- of bijberoep, je haalt er zeker een voordeel uit. We lichten dat voordeel toe voor een gemiddelde Craft-gebruiker, in hoofdberoep. Maar ook aan jou, bijberoeper, hebben we gedacht.

Ben je actief in hoofdberoep, dan vind je hier alles terug over het voordeel!

De situatie is zeker anders als je actief bent in bijberoep, je belastingen worden anders berekend en net daar schuilt dat grote voordeel voor jou.

Om te beginnen, je belastingen. Als je een vaste job hebt en daarnaast een bijberoep, ontvang je op twee manieren beroepsinkomen. Deze worden samen geteld en samen belast in je personenbelasting. Doordat je twee verschillende inkomstenbronnen hebt, zit je al makkelijker in een hogere inkomstenschijf, waardoor je al snel zwaarder belast zal worden. 

Verdien je jaarlijks al € 27.920* met je hoofdberoep, dan zullen de extra inkomsten uit je bijberoep normaal belast worden aan 45%, bovenop de 20,5% sociale bijdragen die je sowieso moet afstaan, een totale belastingdruk van meer dan 60%!

En dan heb je Creative Shelter. Je reddende engel in de vorm van een fiscaal voordeel dat je belastingen wat de kop indrukt. Door te factureren via Creative Shelter, hou je zelf meer over en gaat er minder geld naar de overheid. Als dat niet plezant is. 

Hoe? Wel, door je auteursrechten te verzilveren, daalt je beroepsinkomen. Je vergoeding voor auteursrechten telt niet ‘mee’ bij je beroepsinkomen. Deze zal een pak lager liggen, waardoor je minder zwaar belast wordt in de laatste schijf waarin jij zit.

De inkomsten uit auteursrechten worden belast aan 15%, met een stevig kostenforfait, waardoor de effectieve belasting op deze inkomsten in de praktijk 7,5% bedraagt.
Als kers op de taart moet je er ook geen sociale bijdragen op betalen, waardoor je de belastingdruk voor 40% van je inkomsten uit je bijberoep kan laten zakken van meer dan 60% naar 7,5% tot maximaal 15%.

Een voordeel, als je het ons vraagt, want zo beperk je die progressieve belasting. Door meer te verdienen en minder belastingen te betalen.

 

*Inkomstenjaar 2023