Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Een brief van Reprobel ontvangen? Wij helpen je verder!

Reprobel is een instantie die erop toeziet dat iedereen auteursrechten betaalt op auteursrechtelijk beschermde werken. Stel dat je een kopie zou nemen uit een boek of krant, dan moet je daar auteursrechten op betalen.

Zo kan het altijd eens voorvallen dat je je brievenbus opent, en daar opeens een brief van Reprobel uitvalt. Zij vragen jou aan te geven hoeveel kopieën je hebt genomen van bepaalde werken, om daar nadien voor te betalen.

Een beetje vaag, want gaan zij dan de auteurs gaan betalen? Nee, dat gebeurt met nog een omweg.

Een vergoeding van Reprobel ontvangen, dat kan. Daarvoor moet je je aansluiten bij een beheersvennootschap, denk aan Sabam. Zij zorgen er dan voor dat je een eventuele vergoeding van Reprobel ontvangt. 

Let wel, een vergoeding ontvang je enkel als iemand anders je werk reproduceert, verspreidt in een hoog aantal exemplaren én dat aangeeft bij Reprobel.

In zo een situaties vragen we zelf ook graag een raad, bij accountants bijvoorbeeld. En die vertelden allemaal hetzelfde. Dien een nul euro aangifte in, of dien helemaal niets in. En ga vooral niet akkoord met hen om een pakket af te sluiten, want daar scheur je enkel je broek aan.

De werking van Reprobel staat ook los van de werking van Creative Shelter. Wij zorgen ervoor dat je je rechten netjes kan overdragen, en hiervoor een vergoeding voor auteursrechten ontvangt.


Dus, stel dat je een brief krijgt dan kan je deze ombouwen tot een papieren vliegtuigje, een origami zwaan vouwen of gewoon een 0 euro aangifte indienen.