Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Gebruiksrecht of overdracht, welke ‘Afspraken auteursrechten’ gebruik ik?

Bij het opmaken van je factuur kan je kiezen uit verschillende voorwaarden naargelang je afspraken met je opdrachtgever.

We raden altijd aan om dit vooraf te bespreken, want goede afspraken maken goede vrienden en wat is er nu fijner dan een vlotte samenwerking met je opdrachtgever.

Maar wat moet je nu wanneer kiezen en aanvinken als je je factuur opmaakt? De opties waaruit je kan kiezen, lijsten we nog eens op met de nodige uitleg. Zo ben je zeker van je keuze:

 • Gebruiksrecht (concessie): je opdrachtgever krijgt het recht je werk te gebruiken
  in de context waarvoor het gemaakt is, maar jij blijft wel eigenaar van het werk.

  Je bent dan ook vrij om aan een andere opdrachtgever een gebruiksrecht op je werk te verlenen, en je opdrachtgever kan je werk op zijn beurt niet overdragen aan een derde. Het gebruiksrecht is enkel voor het doel waarvoor het werk werd gemaakt en is onbeperkt in tijd en ruimte. Wil je deze nog verder personaliseren? Dat kan, lees er hier meer.

 • Overdracht (cessie): je draagt alle rechten op je werk over aan je opdrachtgever, en die mag deze op hun beurt terug verspreiden.

  Dit houdt dus in dat je het werk enkel nog voor je eigen portfolio mag gebruiken, niet aan een andere opdrachtgever mag verkopen, en dat je opdrachtgever op zich je werk ook aan een derde mag doorverkopen, of een gebruiksrecht op verlenen.
 • Heb je een langetermijnovereenkomst afgesloten met je opdrachtgever, dan treedt Creative Shelter op als derde partij. Is je overeenkomst nog niet overgedragen, dan vind je hier de nodige antwoorden terug, is deze wel al overgedragen, blijf je best verder lezen. 

  Zodra je deze opdrachtgever aanduidt, hoef je geen regime meer aan te vinken. Er zal automatisch ‘Volgens raamovereenkomst (zie bijzondere voorwaarden)’ staan waar je anders kiest uit de regimes. Op onze factuur naar je opdrachtgever komt er een automatische vermelding naar deze raamovereenkomst, zo ben je juridisch volledig in orde.

Nu kan je met een gerust hart factureren, de juiste optie aanduiden en ben je volledig op de hoogte waarvoor welke voorwaarden dienen.