Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Hoe maak ik een voorschotfactuur aan?

Een voorschotfactuur is een factuur die je verstuurt, voor je aan de uiteindelijke opdracht begint. Je kunt deze aanmaken op basis van een offerte die je eerder verstuurde, of als een nieuwe gedeeltelijke factuur als je in schijven wilt factureren.

Hoe je deze verder invult, laten we aan jou over. Heb je een offerte gestuurd van de totaalprijs van het project en werd deze goedgekeurd? Dan mag je volgens de Algemene voorwaarden die hieraan verbonden zijn een voorschotfactuur versturen van 30% van deze prijs. Kom je met je opdrachtgever een hoger voorschot overeen, dan mag je dit natuurlijk ook factureren.

Vermeld op de factuur steeds dat het gaat over een voorschot en wat de uiteindelijke opdracht/prestatie zal zijn. Als het gaat over een creatieve prestatie ontvang je op deze manier ook al een deel van je auteursrechtenvergoeding.

Als het totaalbedrag al gekend is, kan je dit steeds opnemen op je factuur. Ken je dit niet, dan laat je dit natuurlijk gewoonweg achterwege.

Maar de conclusie is de volgende: ja, je mag een voorschotfactuur opmaken, bespreek dit vooraf gewoon af met je opdrachtgever. Iets van goede afspraken, maken goede vrienden.