Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Hoe moet ik mijn facturen (en creditnota's) nummeren?

Iedereen heeft zo z’n systeem—en z’n eigen nummering! Verzin iets wat voor jou — en je accountant — steek houdt. In principe kan alles, zolang:

  • Je factuurnummers opeenvolgend zijn; 
  • Je factuurnummers uniek zijn (of toch binnen hetzelfde boekjaar);
  • Je factuurnummering een ononderbroken cijferreeks is.


Je bent dus volledig vrij of je de nummering van je facturen laat doorlopen, of elk jaar weer vanaf 1 begint. Je mag ook een andere structuur gebruiken, zoals bijvoorbeeld het jaartal + een unieke nummering, dus 2022-1, 2022-2, enzovoort. Dit zijn de factuurnummers op de verkoopfactuur van jou naar Creative Shelter. De factuur die wij aan je opdrachtgever bezorgen, heeft een unieke nummering die binnen onze eigen boekhouding past.


Tip! Als je niet alles via Creative Shelter factureert, raden we je aan om 2 nummeringen te gebruiken, bijvoorbeeld jouw gekozen nummering en jouw gekozen nummering met ‘CS’ ervoor. Zo kan je accountant makkelijk uitpluizen op welke facturen er bijvoorbeeld roerende voorheffing van toepassing is.


Hou er bovendien rekening mee dat ook creditnota’s dezelfde regels volgen. Je kan creditnota’s meenemen in de nummering van je facturen, of hier een aparte nummeringreeks voor voorzien.