Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Hoe wordt jouw gemiddelde auteursrechten berekend op het dashboard?

In het Craft-platform start je op je persoonlijke dashboard. Daar vind je veel nuttige informatie. Zoals het gemiddelde dat je ontving in auteursrechten over de afgelopen 4 volledige jaren.

Waarom is dit gemiddelde zo belangrijk?

Sinds de hervorming van het fiscaal regime voor inkomsten uit auteursrechten is er vanuit de overheid beslist een absoluut maximum voor je vergoeding in auteursrechten vast te leggen dat zich uitdrukt in een gemiddelde. Dat gemiddelde wordt berekend over de afgelopen 4 jaar, dat je een auteursvergoeding ontving.
Een jaarlijks maximum, dat was er altijd al, maar dat 4-jaarlijks gemiddelde, dat is nieuw sinds 2023*.

En waarom dit zo belangrijk is? Als je met je inkomsten van de voorbije 4 jaar over dat gemiddelde zit, kan je voor het huidige jaar geen gebruik maken van het fiscaal regime voor auteursrechten. Voor inkomstenjaar 2024 is die grens € 73.070.

Hoe wordt het gemiddelde berekend?

In theorie

Het gemiddelde wordt berekend op basis van al jouw inkomsten uit auteursrechten van de 4 afgelopen jaren, waarbij het jaar van aanvang van je eenmanszaak niet wordt meegeteld. Ben je nog geen 4 volledige jaren actief, dan reken je op basis van het aantal jaren dat jouw eenmanszaak actief is, waarbij het jaar van aanvang opnieuw niet meegeteld wordt.

Opgelet! Het doet er dus niet toe hoelang je al klant bent bij Creative Shelter, maar hoe lang jouw eenmanszaak ingeschreven is in de KBO om dit gemiddelde te bepalen.


Als je bij de start van een nieuw jaar wil nagaan of je het komende jaar gebruik kan maken van het regime, tel je de inkomsten van de voorbije 4 jaren op en neem je er het gemiddelde van.
Ben je in de voorbije 4 jaren gestart met je onderneming, dan reken je op basis van het aantal volledige actieve jaren.

Het eenvoudigste scenario.

Factureer jij al langer dan 4 volle jaren via het Craft-platform? Niet rekening houdend met het huidige jaar, maar echt 4 volle jaren van 365 (of zelfs 366) dagen. Dan wordt je som van vergoeding uit auteursrechten over de afgelopen 4 jaar opgeteld, en gedeeld door 4. En zo heb je je gemiddelde!


Maar er zijn nog andere mogelijke scenario’s natuurlijk.

Stel, je begon in 2019 met factureren via het Craft-platform, in september. Dat is geen volledig jaar, en telt dus niet mee bij je gemiddelde. Het huidige jaar telt ook niet mee. Het gemiddelde, dat wordt dus berekend met de auteursvergoeding van 2021, 2022 en 2023 bijvoorbeeld. De volledige jaren.

Goed om te weten, dat gemiddelde houdt enkel rekening met de vergoeding voor auteursrechten die je ontving via het Craft-platform. Ontving jij daarvoor/tijdens (binnen die 4 jaar) nog een vergoeding voor je auteursrechten? Dan moet je hier rekening mee houden, bij de berekening van dit gemiddelde.

 

*Bronnen: artikel 37, WIB92 en de memorie van toelichting