Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Kan ik auteursrechten niet zelf factureren?

Je kan dat in principe wel, maar de wet legt je een hoop strikte – en ingewikkelde! – voorwaarden op.

Hou je vast:

  1. De opdrachtgever moet het werk exploiteren.
  2. Het toekennen van exploitatierechten/auteursrechten door de auteur moet op voorhand, expliciet en schriftelijk gebeuren. Idem voor de vergoeding voor de auteursrechten.
  3. Die vergoeding voor auteursrechten moet jij afzonderlijk begroten en afzonderlijk vermelden op de factuur, inclusief het juiste btw-tarief (soms 6%, soms 21%).
  4. Jouw opdrachtgever moet de roerende voorheffing berekenen, inhouden, aangeven en doorstorten aan de fiscus, binnen de 15 dagen na factuurdatum.
  5. Jouw opdrachtgever moet bovendien elk jaar een fiche opmaken voor het totale bedrag dat hij jou in auteursrechten heeft betaald.


Snap je nu waarom de meeste freelancers die het allemaal zelf willen doen, afhaken en opdrachtgevers ook niet staan te springen? Zonde, want zo laten freelancers elke maand weer centen liggen.