Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Kan ik via Creative Shelter factureren aan een klant 'in oprichting'?

Als je wil factureren aan een klant zonder btw-nummer, kan je je factuur aan een ‘particuliere klant’ richten.

Aangezien je op het moment van opmaken van je factuur de exacte gegevens van je klant nog niet kent, kan je op dat moment geen correcte factuur opmaken. De factuur moet je daarom aan een persoon/particulier richten.

Om het mogelijk te maken voor ondernemingen om al investeringen te doen en kosten te maken tijdens de oprichting, kunnen ze facturen van in het verleden beperkt 'overnemen' zodra de oprichting rond is.*

Goed om te weten, de factuur moet vermelden dat die gericht is aan een onderneming in oprichting. Alleen op deze manier is dit mogelijk.
Je kan dit doen door de klant als 'particulier' aan te maken, en de volgende vermelding te gebruiken:

  • Indien je klant een eenmanszaak zal starten: "btw-nummer in aanvraag".
  • Voor een vennootschap in oprichting: "Factuur aan vennootschap (naam vennootschap) in oprichting.

Is het btw-nummer van je klant geactiveerd in de KBO**? Dan zal je klant de factuur kunnen inbrengen in de boekhouding. Zodra je het btw-nummer kent moet je wel een nieuw klantprofiel voor hen aanmaken, maar dan nu als 'organisatie'. Zo verloopt het voor volgende factuur meteen correct.

Tip! Vermeld daarnaast in het veld 'bijzondere voorwaarden' van je factuur: "btw-nummer in aanvraag".


* art. 2:2 Wetboek Vennootschappen en Verenigingen

** Kruispunt Bank van Ondernemingen