Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Mijn klant/opdrachtgever is niet btw-plichtig. Wat nu?

Het is mogelijk dat je opdrachtgever niet btw-plichtig is—denk maar aan bepaalde vzw’s, verenigingen, oudercomités of scholen. Echter moeten bedrijven wél nog steeds btw aanrekenen als er aan hen wordt gefactureerd.

Je spreekt dus best een prijs inclusief btw af met je opdrachtgever. Netto factureer je dan lager, maar het bedrag voor je opdrachtgever blijft gelijk. En omdat je je auteursrechten verzilvert, hou je netto nog steeds meer over.

Sommige organisaties zijn uitzonderlijk vrijgesteld van btw (dit is nog iets anders dan niet btw-plichtig), zoals de WHO, de Europese Commissie of de Nationale Loterij. Aan hen moeten we dus geen btw aanrekenen. Valt je klant onder dit regime? Dan vermeld je dit best in de bijzondere voorwaarden. Wij zorgen ervoor dat er geen btw op de factuur berekend wordt.

Opgelet! Het is wettelijk verplicht om het btw-nummer van je zakelijke opdrachtgever op je factuur te vermelden. Ook al is de opdrachtgever niet btw-plichtig.