Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Openbare aanbestedingen: wat, voor wie, waar vind je ze en hoe doe je mee?

‘Hoe haal ik opdrachten binnen?’ Een vraag waar je als freelancer soms wakker van ligt. Naast de klassieke kanalen (LinkedIn, je eigen netwerk, …) kan je als eenmanszaak ook intekenen op een openbare aanbesteding (OA).

Die zijn niet alleen weggelegd voor grote bedrijven.

Openbare aanbesteding?

Opdrachten die uitgaan van de overheid of overheidsinstellingen. Denk aan opdrachten die je krijgt van ministeries, provincies, steden, gemeenten, overheidsbedrijven, de openbare zorgsector …. Wat het allemaal inhoudt, lees je hier.

En voor wie?

Iedereen met een geldig Belgisch btw-nummer: bedrijven, eenmanszaken (in bij- of hoofdberoep). Dus ja, jij kan ook meedoen!

Waar vind je ze?

Online natuurlijk! De tijd van pen en papier is verleden tijd. Je kan snuisteren op verschillende kanalen, hieronder vind je al wat inspiratie:

Hoe doe je mee?

Opdracht gevonden, zin om je kans te wagen? Top, dan loodsen wij je door de basisstappen! 

Stap 1: Afhangende van de website, kan je rechtstreeks opdrachten zoeken of je eerst inschrijven, waarna je via e-mail wordt verwittigd als er een opdracht is binnengekomen die in lijn ligt met je activiteit(en).

Stap 2: Download alle documenten en lees je goed in. 

Stap 3: Geïnteresseerd, waag je graag je kans? Maak je dossier op via de gevraagde criteria. Superbelangrijk, stuur je dossier niet rechtstreeks door. Schakel ons in.
Want een openbare aanbesteding is gelinkt aan het btw-nummer van de partij die meedoet aan een OA. Dus dat zijn wij, Creative Shelter, met jou als onderaannemer.

Stap 4: Wij sturen alle documenten door via e-mail (met jou in cc) of via het e-procurement platform en informeren je als dit is gebeurd. En dan is het spannend afwachten. Zodra wij nieuws krijgen, geven we jou een seintje. Heb je de OA gewonnen, dan kan je aan de slag en factureer je via het Craft-platform.

Tip! Ook een heel belangrijke. Check de deadline voor het intekenen op de OA. Wacht niet tot de laatste seconde om ons in te lichten. Zo’n dossier samenstellen vergt tijd, handtekeningen en enkele officiële documenten. En dat doen we graag goed. Dus, informeer ons tijdig, dan vliegen we samen in dat papierwerk en kunnen we jou helpen bij het indienen van deze OA.


PS ben je al lid van de Craft Community? Dé manier om met collega-freelancers in gesprek te gaan die jou misschien op weg helpen naar het vinden van leuke opdrachten. Of omgekeerd, het kan allemaal!