Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Rekenen jullie btw aan bij buitenlandse opdrachtgevers (binnen en/of buiten de EU)?

Op ons platform maken we een onderscheid tussen opdrachtgevers binnen of buiten de Europese Unie.

Werk je voor een opdrachtgever binnen de EU? Dan gelden de volgende regels:

  • Aan particuliere opdrachtgevers wordt altijd 21% btw aangerekend.
  • Als er een geldig btw-nummer aangeleverd wordt, wordt voor bedrijfsopdrachtgevers de btw verlegd. Er zal dan geen btw worden aangerekend, en op je factuur zal je ‘btw verlegd’, ‘VAT shifted’ of ‘autoliquidation’ zien staan, afhankelijk van de taal van je opdrachtgever.

Tip! Vraag aan je opdrachtgever zeker hun btw-nummer voor je jouw factuur opmaakt. Zo kunnen we problemen met de btw vermijden. 

  • Het btw-nummer van je opdrachtgever is verplicht in te vullen, en zal door ons worden gecontroleerd. Zelf checken of een btw-nummer geldig is, doe je hier.


Werk je voor een opdrachtgever buiten de EU?* Dan gelden de volgende regels:

  • Zowel voor particulieren als bedrijfsopdrachtgevers is er sprake van ‘export’, en wordt dus geen btw aangerekend.
  • Zorg dat je je opdrachtgever tijdig meldt dat onze facturen alleen in euro worden opgemaakt, en dat ook de betaling in euro dient te gebeuren. Er zijn transactiekosten in het spel als je opdrachtgever in buitenlandse valuta wil betalen, en dat vermijden we natuurlijk liever. Als je meer dan 2500 euro factureert, nemen wij uitzonderlijk de transactiekosten voor onze rekening.

Tip! Zorg er voor dat facturen aan je buitenlandse opdrachtgevers over een voldoende groot bedrag gaan - de kosten voor internationale betalingen en het wisselkoersrisico maken factureren buiten de EU erg duur.

* Na de Brexit valt ook het Verenigd Koninkrijk onder deze categorie.