Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Wanneer factureer ik een hergebruik?

Je maakte een foto voor een magazine, verleende hen een gebruiksrecht en nu vraagt een nieuw magazine jou of ze deze foto kunnen aankopen om te publiceren.

Het kan en het mag, al zijn er wel enkele regels aan verbonden. 


Een hergebruik is bedoeld voor het verlenen van een gebruiksrecht aan een derde partij op een werk dat je in het verleden al eens hebt gemaakt en waarvoor je nu geen extra creatieve inspanning hebt geleverd. Denk aan een herpublicatie bijvoorbeeld, of een gebruikslicentie die is afgelopen, …
Je wordt voor deze prestatie 100% vergoed in auteursrechten, omdat er geen nieuwe prestatie aan te pas kwam. Verduidelijk dit ook zo goed mogelijk op je factuur.


Komt er wel een creatieve prestatie aan te pas? Dan dien je deze ook zo te factureren. 
Of heb je je rechten al overgedragen aan een opdrachtgever (overdracht)? Dan kan je geen verder gebruiksrecht meer toestaan. 


Twijfel je of je prestatie onder een hergebruik valt? Contacteer ons, dan pluizen we het samen uit.