Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Wat is roerende voorheffing en hoe wordt deze berekend?

De roerende voorheffing (RV) is een belasting op je inkomsten uit roerende goederen/inkomsten zoals je vergoeding voor auteursrechten één is.

We berekenen de verplichte RV voor jou op elke factuur, houden deze in en zorgen voor de nodige aangifte bij de fiscus. Fiscaal en juridisch in orde? Check!


1. Berekening RV

De standaard RV bedraagt 15%, maar door de forfaitaire kosten die je kan toepassen ligt de werkelijke belasting lager. In welke schijf je zit, hangt samen met vergoeding die je krijgt voor je auteursrechten in het huidige boekjaar en dus ook met die forfaitaire kosten die je mag toepassen per schijf. 

Meer over hoe je de forfaitaire kosten toepast kan je hier lezen

De volgende schijven zijn van toepassing: 

  • € 0 - € 18.720 auteursvergoeding: 7,5 % roerende voorheffing
  • € 18.720 - € 37.450 auteursvergoeding: 11,25 % roerende voorheffing
  • > € 37.450 auteursvergoeding: 15 % roerende voorheffing

Het bedrag dat we verplicht moeten inhouden, vind je ook altijd terug op de factuur tussen jou en Creative Shelter bij ‘roerende voorheffing op auteursrecht’. 

 

2. Aangifte RV

Die verplichte aangifte regelen wij voor jou. Bij roerende inkomsten (lees: een auteursvergoeding in jouw geval) is het verplicht om binnen de 15 dagen na ontvangst van de betaling de aangifte te verzorgen, je kan het zien als een voorafbetaling van de belastingen.
De vergoeding voor auteursrechten die je ontvangt, is vervolgens een netto-bedrag.

En om ervoor te zorgen dat alles tot in de puntjes correct is (perfectionisten dat we zijn), krijg jij van ons in maart/april je fiscale fiche 281.45 over het afgelopen boekjaar. Dit is nog iets anders dan de aangifte die we doen per factuur die je opstelt via het Craft-platform.
In deze fiscale fiche worden al je facturen (opgemaakt via het Craft-platform) opgenomen waarvoor je een vergoeding voor auteursrechten ontving, met telkens de roerende voorheffing opgesomd en die we hebben aangegeven.

Dit is een extra verplichting als je een auteursvergoeding ontvangt. Op deze manier worden je inkomsten gezien als roerende inkomsten en niets als beroepsinkomsten die hoger worden belast. 

Weer wat bijgeleerd!