Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Wat is btw eigenlijk?

Btw staat voor “belasting over de toegevoegde waarde.” Dit is een belasting die je moet aanrekenen op elke dienst (of product) die je levert, bovenop de prijs die je normaal zou factureren. Dat gebeurt standaard aan een tarief van 21%.

Deze gefactureerde btw mag je helaas niet houden, maar moet je doorstorten aan de belastingdienst. Omgekeerd betekent dit ook dat je alle btw die je hebt betaald op je aankoopfacturen (in kader van je eenmanszaak) in mindering mag brengen. Als je meer btw hebt betaald dan ontvangen, zul je het verschil teruggestort krijgen door de btw-administratie.

Als eenmanszaak ben je dus een tussenpersoon voor btw. Je betaalt en ontvangt wel btw op je facturen, maar dit is geen inkomst of kost voor jou. Particuliere opdrachtgevers betalen definitief btw. Deze belasting is eigenlijk voor hen bedoeld.

Ben je vrijgesteld van btw? Hier vind je meer informatie over wat dit precies betekent.