Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Wat is de btw-vrijstellingsregeling en bestaan er nog andere regelingen?

Er bestaan er wel enkele, maar twee die belangrijk zijn voor jou: een vrijstellingsregeling en een btw-plichtige. De naam spreekt voor zich, maar hieronder leggen we de verschillen naast elkaar.

Optie 1: 

Btw-vrijstellingsregeling kleine onderneming, eenvoudiger gezegd, niet btw-plichtig. 


Deze regeling is er gekomen voor ondernemingen van wie de omzet lager ligt dan 25.000 euro per jaar. Je hoeft geen aangiften te verzorgen of btw aan te rekenen aan je opdrachtgevers. Dat zorgt er voor dat je zelf ook niets hoeft door te storten.
Je bent trouwens niet verplicht deze regeling te volgen, die keuze maak je volledig zelf. 

Goed om te weten: overschrijd je de drempel doorheen het jaar, dan word je btw-plichtig vanaf de eerste handeling - factuur - na het overschrijden. 

Limiet overschreden? Vergeet dit niet:

  • te melden bij je accountant.
  • door te geven aan het btw-controlekantoor zodat je fiscaal ook in orde bent.
  • aan te passen binnen je Craft-profiel natuurlijk, meer daarover lees je hier.


Het is wel zo dat wij op de factuur naar je opdrachtgever altijd btw aanrekenen, omdat wij (Creative Shelter) een btw-plichtige onderneming zijn. 

Optie 2: 

Je bent btw-plichtig. Op de facturen die jij zelf verstuurt, zal je steeds btw aanrekenen. De btw die je ontvangt, stort je later ook door naar de btw-administratie. Btw is dus geen extra kost, maar een doorgeef-bedrag.

Heb je zelf iets aangekocht, denk aan bepaalde materialen of goederen om je activiteit te beoefenen? Dan mag je dit btw-bedrag in mindering brengen van het bedrag dat je anders nog moet doorstorten. Je betaalt deze btw bij de aankoop, maar kan deze grotendeels terug recupereren. Er zijn bepaalde kosten die waarbij je de btw niet in mindering kan brengen, denk aan de btw op restaurantkosten, privéaankopen, …


Dat waren de grootste verschillen nog even op een rijtje, zo ben je zelf ook volledig mee in het btw-verhaal!