Door op "Alle cookies accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de navigatie op de site te verbeteren, het gebruik van de site te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons Privacybeleid voor meer informatie.

Wat is een nummeringreeks en hoe stel ik deze in?

Een nummeringreeks zorgt ervoor dat je facturen automatisch en chronologisch genummerd worden. En ja, jij bepaalt zelf de opbouw ervan, we helpen gewoon een handje.

Het helpt om je boekhouding net wat nauwkeuriger en vlotter te laten verlopen. Zo bespaar je jezelf heel wat kopzorgen en correcties achteraf.

Aan jou de keuze hoeveel je er precies wilt aanmaken. Heb je graag dat:

  • Je facturen en creditnota’s eenzelfde nummering volgen? Dat kan! 
  • Of toch liever één reeks per type document? Jij vraagt, wij draaien.

Het instellen van een nummeringreeks vind je terug onder de instellingen binnen je Craft-platform én zet je daarbij ook nog eens volledig naar je eigen hand.

Benieuwd? Hieronder vind je alvast enkele zaken terug die aan bod komen: 

  • Je kan een prefix/voorvoegsel invullen. Hier kan je bijvoorbeeld de afkorting ‘CS’ gebruiken, zo duid je snel en eenvoudig aan dat deze facturen via Creative Shelter gaan. Dit kan handig zijn als je factureert via ons, maar sommige facturen buiten het Craft-platform opstelt.
  • Een jaartal. Geef toe, een overzichtelijke boekhouding is goud waard. 
  • Klinkt ‘automatisch’ als muziek in je oren? Goed nieuws, je kunt een nummeringreeks jaarlijks opnieuw laten starten. Zo loopt alles meteen op wieltjes bij de start van het nieuwe jaar.

Hierdoor zorgen we dat je een duidelijke opbouw hebt en de nodige regels worden gerespecteerd. Lees je graag wat deze zijn, dat kan hierMaar wat als je eenzelfde nummeringreeks gebruikt voor facturen via het Craft-platform en daarbuiten?
We hebben ook aan jou gedacht! Stel je factuur op zoals gewoonlijk, selecteer je nummeringreeks en klik op ‘Maak factuur’.

Je krijgt een melding, met de vraag of je factuurnummer correct is voor jou. Daar kan je het eventueel nog wijzigen, door te klikken op het potlood naast je factuurnummer.

Zo kan je bijvoorbeeld:

  • Je factuurnummer verhogen.
  • Je prefix wijzigen of toevoegen, als je bijvoorbeeld voor je eigen boekhouding graag extra informatie opneemt in het nummer.
  • Maar, een suffix kan je ook toevoegen. Die keuze laten we volledig aan jou over. 

Factuurnummer gewijzigd, verhoogd naar hartenlust? Dan kan je dit ‘Opslaan’ en finaal beslissen om je factuur door te sturen.

En klaar. Op deze manier heb je het meeste inspraak in het factuurnummer en kan je dit naar je eigen hand zetten.